Feit of Fabel: Eten van kaneel zorgt voor gewichtsverlies

Afgelopen week was ik bij mijn kapper, daar hoor je nogal eens wat. Dit keer hadden we het over afvallen, en dat hij gelezen had dat kaneel en honing antioxidanten hebben welke elkaar versterken. Persoonlijk geloof ik nooit zo in deze ‘wijsheden’, maar de dag erop kwam ik op facebook een vergelijkbaar artikel tegen. En dat triggerde me toch om op onderzoek te gaan.

kaneel stokjes
Zorgt kaneel voor gewichtsverlies… Feit of Fabel

Feiten over kaneel:

  • Kaneel heb je in 2 varianten; Ceylon en Cassia. Laatstgenoemde smaakt wat brandiger en zoeter dan de ceylon kaneel.
  • Ceylon kaneel wordt ook wel de echte kaneel genoemd. De oorsprong hiervan komt veelal uit Ski Lanka.
  • Cassia kaneel wordt vooral in de supermarkten hier verkocht. Vaak is de gemalen kaneel aangevuld met iets Ceylon kaneel.
  • Cassia kaneel bevat veel meer courine en safrol, dit blijkt bij onderzoek gentoxisch te zijn.  Dat betekent dat dit mogelijk kankerverwekkend is, maar of dat voor de mens ook geldt is nog niet bewezen.
  • Ceylon kaneel bevat deze stoffen ook, maar in veel mindere mate.
  • Kaneel kan de glucoserespons na een maaltijd verlagen.
  • Etherische oliën uit kaneel hebben antimicrobiële en antifungale eigenschappen. 
Geruchten over kaneel.

Naast deze feiten gaan er ook een hoop geruchten, waarvan niet eenduidig bewezen is dat dit ook waar is. Zo zou kaneel cholesterolverlagend werken, zou je beschermen tegen diverse kankersoorten en ook rondom het gewichtsverlies is geen eenduidig bewijs. Althans op  het moment van schrijven niet.

Kaneel goed voor je?

Ja kaneel is best goed voor je, let alleen wel op met wat je koopt en hoe je dit gebruikt. Het fenomeen kaneel snuiven weten we allemaal nog wel, en daar is niks goeds aan. Hoewel we niet met 100% zekerheid kunnen stellen dat kaneel zorg draagt voor gewichtsverlies, heeft kaneel wel een goede invloed op je cholesterol, je bloedspiegel, is het rijk aan antioxidant en kan het je helpen bij een verkoudheid.

Zie kaneel als een toevoeging en niet als de redding als je bezig bent om af te vallen.

Ceylon kaneel kopen

Zoals al gezegd kun je in de meeste supermarkten alleen cassia kaneel kopen. Voor iets meer geld, haal je ook topkwaliteit in huis, ceylon kaneel.. Ceylon kaneel kun je gelukkig prima online kopen bij drogisterij.net of wat dacht je van Jonnie de boer ceylon kaneel bij de AH.

 

Auteur: Tinus

Lang leven het leven, het liefst met een gezonde levensstijl. Maar niet bereid om altijd voor alles concessies te doen. Altijd op zoek naar leuke weetjes en feiten als het om voedsel gaat. En... laten we elkaar niet gek maken met de voedsel hysterie die je soms leest. Een beetje boerenverstand gebruiken is niet erg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *